Insomniile

Noaptea cea mai lunga

Numarul sibienilor care apeleaza la un specialist pentru a reusi sa doarma macar câteva ore pe noapte este din ce în ce mai mare. Agitatia de zi cu zi, efortul fizic si intelectual, sedentarismul dar si abuzul de cafea si alcool duc într-un final la cât mai putine ore de odihna. De mult ori, aceste stari sunt ignorate de oameni în speranta ca vor trece de la sine. În timp ce o noapte ocazionala cu putin somn ramâne fara consecinte, pe perioade mai mari, insomniile pot produce afectiuni mult mai grave. În plus insomniile îsi fac simtita prezenta si în starile de indispozitie si prin randamentul mult mai slab în activitatile prestate zi de zi. Simona Vargatu, doctor în medicina generala, cu competenta în acupunctura, apifitoterapie, si ecografie sustine ca “în mod normal un adult sanatos trebuie sa doarma în general 6-8 ore din 24 iar copii ceva mai mult”.
Reporter: Ce sunt insomniile?
Simona Vargatu: Insomnia este acuza de somn nesatisfacator si se poate concretiza în adormire dificila, treziri frecvente sau matinale. Sunt si foarte multe cazuri în care somnolenta persista în ciuda unui somn de o durata adecvata (somnul fara refacere fizica si psihica)
Rep.: Care sunt circumstantele în care apar?
Simona Vargatu: Insomnia care dureaza una sau mai multe nopti este rezultatul unei situatii de stres sau de schimbare în programul de somn sau în mediul ambient. Insomnia pe termen scurt dureaza de la câteva zile la câteva saptamâni. Aceasta este asociata cu stres mai prelungit, cum ar fi recuperare dupa operatii sau boli acute. Insomnia de lunga durata dureaza luni de zile sau ani.
Rep.: Ce efecte pot avea insomniile?
Simona Vargatu: Insomnia poate avea efecte negative importante concretizate în: depresie, anxietate, atacuri de panica, pacientii având si un risc crescut de leziuni datorate accidentelor.
Rep.: Care sunt primele masuri care se iau în cazul insomniei?
Simona Vargatu: Primele masuri constau în igiena somnului, îmbracaminte lejera, stabilirea unui program fix de somn, si îndepartarea surselor de zgomot si reducerea pe cât posibil a intensitatii lor. În plus, în camera de dormit trebuie sa fie întuneric, orice lumina de noapte fiind interzisa. Ca reguli generale, dupa orele 17 vor fi evitate eforturile fizice si intelectuale iar înainte de culcare nu vor fi consumate bauturi alcoolice sau care contin cofeina. De asemena la masa de seara vor fi evitate mezelurile, conservele,carnea de vânat, ouale, maionezele si brânzeturile fermentate.
Rep.: Ce recomandati in astfel de cazuri ?
Simona Vargatu: Este bine ca bolnavii sa se destinda seara cu o muzica placuta, o lectura usoara sau cu o plimbare lunga de 40-60 de minute. Totodata sunt recomandate si baile de aer în fata ferestrei deschise. Se va face un dus caldut sau rece. Dar în nici un caz fierbinte. La baia de seara pot fi folosite uleiurile aromatice precum bergamota, cimbrul sau levantica. Înainte de a recurge la medicamente hipnotice de genul diazepinelor pacientii trebuie sfatuiti sa apeleze la medicina alternativa: acupunctura, apifitoterapia, sau homeopatia. Eu am tratat multi pacienti cu insomnii prin acupunctura, rezultatele fiind foarte bune în majoritatea cazurilor.
Rep. : Va multumesc
Plante medicinale utilizate în tratarea insomniilor
Ciubotica cucului (primula oficinalis)
Se face o infuzie din 15 g de fluor la un paharr de apa clocotita.Se da în clocot dupa care se lasa sa se raceasca si se strecoara. Se ia câte o lingura de trei-patru ori pe zi.
Hameiul (humulus lupus): infuzie dintr-o ligura de conuri de hamei ( se aduna toamna) la 200 ml de apâ clocotita. Se bea seara înainte de culcrare. Se mai poate pregati de asemenea un ceai din 15 conuri de hamei la 500ml de apa. Se beau cîte 2- 3 cesti pe zi.
Codoleanul( valeriana oficinalis): infuzie dintr-o lingurita de planta la 200 ml apa clocotita. Se iau 2-4 linguri seara, înainte de culcare.
Talpa gâstei (lenorus cardiaca): infuzie din 3 linguri de planta la 300 ml de apa clocotita. Se iau 2 linguri seara. Înainte de culcare.