trebuie

Apifitoterapia

Inainte de a aparea medicamentele de sinteza, oamenii au fost folosite proprietatile curative ale plantelor si resursele pe care natura le ofera pentru a sustine sanatatea corpului uman.
Plantele sunt utilizate pentru tratarea si prevenirea afectiunilor cronice sub diverse forme: uleiuri, creme, unguente si cataplasme pentru uz extern sau infuzii, inhalatii, extracte hidroalcoolice si tincturi pentru uz intern.
Tratamentele fitoterapeutice pot fi urmate de orice persoana, indiferent de varsta sau gen, iar atat vreme sunt administrate in dozajul optim pentru organismul pacientului si conform nevoilor si afectiunilor acestuia, nu exista nici efecte adverse.
Toxinele se acumuleaza in corp sub diverse forme atunci organismul se afla in imposibilitatea de a le elimina, in timp ajungand sa afecteze si structura ADN-ului si a ARN-ului. Prima etapa in momentul inceperii unui tratament naturist consta tocmai in eliminarea acestor toxine si in refacerea structurala si echilibrarea functionala a organelor afectate.
De asemenea este important de stiut ca in momentul prescrierii unui tratament naturist, medicul trebuie sa aiba capacitatea de a intelege modul in care substantele active din plantele prescrise vor fi absorbite de corp. Trebuie tinut cont de zona si procentul de absorbtie al substantelor active iar actiunea acestora trebuie dirijata in asa fel incat sa vindece afectiunile de care sufera pacientul.
Combinarea plantelor se poate face indiferent de cantitate si de numarul acestora, deoarece efectele se cumuleaza si se potenteaza reciproc. Concentratia amestecului nu trebuie sa depaseasca nivelul ideal acceptat de fiecare organism in parte. Cele mai bune rezultate sunt obtinute prin folosirea plantelor de flora spontana culese la momentul optim, de acest factor depinzand concentratia ingredientilor activi. Calitatea plantelor este data si de modul de uscare si prelucrare.
Tinand cont de aceste aspecte, efectele curative ale apifitoterapiei se pot observa foarte repede la nivel simptomatic, desi tratamentul afectiunii in sine poate necesita o perioada mai lunga de timp

Kilogramele in plus

Pericolul kilogramelor in plus

Daca acum cateva sute de ani reteta frumusetii consta intr-un corp cat mai plinut, astazi standardele de sanatate si imagine impun cu totul alte lucruri. Astfel putem considera ca obezitatea este o problema de sanatate majora datorita ponderii sale in societate, care este in continua crestere. Potrivit specialistilor, o persoana obeza traieste cu 10 ani mai putin decat una normoponderala. „Obezitatea este o crestere a tesutului adipos al organismului. Aceasta afectiune predispune la aparitia diabetului zaharat, hipertensiunii, bolilor cardiace, afectiunilor biliare, bolilor reumatice degenerative si a unor forme de cancer”, spune Simona Vargatu, doctor in medicina generala, perfectionata in medicina estetica si mezoterapie. Obezitatea poate fi privita ca o consecinta a interactiunii dintre factorii de mediu si susbtratul genetic individual, in particular putand fi vorba si de susceptibilitate genetica.
Rep.: Ce formula folosim pentru a ajunge la un compromis intre înaltime si greutate?
Simona Vargatu: Cea mai des folosita metoda este indicele de masa corporala. Acesta reprezinta raportul dintre greutate si inaltimea la patrat. In cele mai multe tari europene supraponderabilitatea este definita de un indice de masa coprorala de 25-30 kg/mp iar obezitatea este definita de un indice de peste 30 kg/mp. La o circumferinta abdominala la barbati de peste 102 cm si la femei de peste 80 de cm, riscul aparitiei bolilor vasculare si diabetului zaharat de tip II este major.
Rep.: Cum trebuie inceput un program de slabit?
Simona Vargatu: Slabirea unui obez incepe prin stabilirea de la bun inceput a unei bune colaborari intre medic si pacient. Este foarte important sa fie stabilite si intelese cauzele care au dus la obezitate. De aceea controlul greutatii incepe printr-un examen medical complet, care include o trecere in revista a obiceiurilor alimentare, a stilului de viata, a unui examen clinic general care permite intr-un anumit grad de obezitate, identificarea oricarei afectiuni ce ar putea determina cresterea in greutate si a celor care ar putea reprezenta complicatii ale obezitatii. Totodata se urmareste si identificarea factorilor emotionali care ar putea sa scada sansele de succes in ceea ce priveste controlul greutatii.
Rep.: Cum evolueaza obezitatea?
Simona Vargatu: Obezitatea trece printr-o prima faza dinamica, progresiva, caracterizata prin supraalimentare si o acumulare de tesut gras si o a doua faza stationara in care obezitatea se stabilizeaza la conditiile noi de viata si de consum alimentar.
Rep.: Ce regim este recomandat?
Simona Vargatu: Regimul alimentar va fi hipocaloric, adaptat la necesarul caloric in functie de activitatea desfasurata. 1200-1300 de calorii pe zi in conditii de efort normal sau mai mic in conditii de repaus. Se va avea in vedere un aport echilibrat de proteine 1,2 – 1,9 g/kg/zi, deoarece acestea sunt foarte importante pentru rolul lor plastic, pentru stimularea ritmului metabolic si in mentinerea imunitatii; de lipide, 40-50 g/zi, cu asigurarea acizilor grasi esentiali (grasimi vegetale) si de glucide, in cantitate mica, provenite in special din fructe si legume.
Rep.: De cate ori pe zi este recomandat sa mancam?
Simona Vargatu: Trebuie sa fie 5- 6 mese pe zi, in cantitati echilibrate, evitandu-se mesele copioase dar si perioadele de infometare. Nici un regim nu poate fi eficient daca nu se inlatura cu desavarsire zaharul si dulciurile concentrate si daca nu se limiteaza cu strictete fainoasele si painea. Aportul de lichide trebuie sa fie de 2-2,5 litri pe zi cu un consum limitat de sare si eliminarea alcoolului din alimentatie.
Rep.: Este suficient regimul alimentar?
Simona Vargatu: In timp, dieta trebuie sa devina un regim echilibrat, inteles si acceptat de bolnav, care sa poata fi mentinut timp indelungat. Un rol important in tratamentul obezitatii il are cresterea consumului de calorii. Exercitiul fizic contribuie la diminuarea tesutului adipos prin cresterea capacitatii sistemului muscular de a utiliza grasimea in scopuri energetice. In plus, prin sport, circulatia generala si in special cea venoasa si limfatica sunt ameliorate. La toate acestea se aduga si efectul psihologic pozitiv. Sunt recomandate: aerobicul, plimbarile, jogging-ul, dansul, inotul si mersul pe bicicleta.
Rep.: Ce alte metode pot folosi persoanele care vor sa slabeasca?
Simona Vargatu: In cazul extreme, persoanele pot apela la acupunctura. Astfel se realizeaza o reechilibrare energetica, relansare a energiei, inhibarea foamei, intensificarea arderilor si un tonus fizic si psihic bun. Tratamentului prin acupunctura i se asociaza o dieta cat si o crestere a gradului de activitate fizica.
Rep.: Cum prevenim obezitatea?
Simona Vargatu: In primul rand trebuie sa avem in vedere anumite reguli. Astfel, micul dejun trebuie sa fie masa cea mai consistenta din zi, masa de pranz trebuie sa fie usoara, iar cina cea mai saraca in calorii. Dupa ora 19.00 nu se mai consuma decat fructe si legume. Totodata trebuie evitate dulciurile concentrate, bauturile dulci si alcoolul. Toate acestea trebuie asociate cu exercitiile fizice si miscarea.
O alta modalitate de a trata aceasta afectiune este electrolipoliza, ce se realizeaza cu ajutorul unui aparat performant. Aceasta terapie consta in introducerea in tesutul adipos a unor ace speciale de electrolipoliza care se conecteaza apoi la un aparat. Acestui gen de tratament i se asociaza si gimanstica pasiva ce se realizeaza tot cu ajutorul acestui aparat.