ceva

Insomniile

Noaptea cea mai lunga

Numarul sibienilor care apeleaza la un specialist pentru a reusi sa doarma macar câteva ore pe noapte este din ce în ce mai mare. Agitatia de zi cu zi, efortul fizic si intelectual, sedentarismul dar si abuzul de cafea si alcool duc într-un final la cât mai putine ore de odihna. De mult ori, aceste stari sunt ignorate de oameni în speranta ca vor trece de la sine. În timp ce o noapte ocazionala cu putin somn ramâne fara consecinte, pe perioade mai mari, insomniile pot produce afectiuni mult mai grave. În plus insomniile îsi fac simtita prezenta si în starile de indispozitie si prin randamentul mult mai slab în activitatile prestate zi de zi. Simona Vargatu, doctor în medicina generala, cu competenta în acupunctura, apifitoterapie, si ecografie sustine ca “în mod normal un adult sanatos trebuie sa doarma în general 6-8 ore din 24 iar copii ceva mai mult”.
Reporter: Ce sunt insomniile?
Simona Vargatu: Insomnia este acuza de somn nesatisfacator si se poate concretiza în adormire dificila, treziri frecvente sau matinale. Sunt si foarte multe cazuri în care somnolenta persista în ciuda unui somn de o durata adecvata (somnul fara refacere fizica si psihica)
Rep.: Care sunt circumstantele în care apar?
Simona Vargatu: Insomnia care dureaza una sau mai multe nopti este rezultatul unei situatii de stres sau de schimbare în programul de somn sau în mediul ambient. Insomnia pe termen scurt dureaza de la câteva zile la câteva saptamâni. Aceasta este asociata cu stres mai prelungit, cum ar fi recuperare dupa operatii sau boli acute. Insomnia de lunga durata dureaza luni de zile sau ani.
Rep.: Ce efecte pot avea insomniile?
Simona Vargatu: Insomnia poate avea efecte negative importante concretizate în: depresie, anxietate, atacuri de panica, pacientii având si un risc crescut de leziuni datorate accidentelor.
Rep.: Care sunt primele masuri care se iau în cazul insomniei?
Simona Vargatu: Primele masuri constau în igiena somnului, îmbracaminte lejera, stabilirea unui program fix de somn, si îndepartarea surselor de zgomot si reducerea pe cât posibil a intensitatii lor. În plus, în camera de dormit trebuie sa fie întuneric, orice lumina de noapte fiind interzisa. Ca reguli generale, dupa orele 17 vor fi evitate eforturile fizice si intelectuale iar înainte de culcare nu vor fi consumate bauturi alcoolice sau care contin cofeina. De asemena la masa de seara vor fi evitate mezelurile, conservele,carnea de vânat, ouale, maionezele si brânzeturile fermentate.
Rep.: Ce recomandati in astfel de cazuri ?
Simona Vargatu: Este bine ca bolnavii sa se destinda seara cu o muzica placuta, o lectura usoara sau cu o plimbare lunga de 40-60 de minute. Totodata sunt recomandate si baile de aer în fata ferestrei deschise. Se va face un dus caldut sau rece. Dar în nici un caz fierbinte. La baia de seara pot fi folosite uleiurile aromatice precum bergamota, cimbrul sau levantica. Înainte de a recurge la medicamente hipnotice de genul diazepinelor pacientii trebuie sfatuiti sa apeleze la medicina alternativa: acupunctura, apifitoterapia, sau homeopatia. Eu am tratat multi pacienti cu insomnii prin acupunctura, rezultatele fiind foarte bune în majoritatea cazurilor.
Rep. : Va multumesc
Plante medicinale utilizate în tratarea insomniilor
Ciubotica cucului (primula oficinalis)
Se face o infuzie din 15 g de fluor la un paharr de apa clocotita.Se da în clocot dupa care se lasa sa se raceasca si se strecoara. Se ia câte o lingura de trei-patru ori pe zi.
Hameiul (humulus lupus): infuzie dintr-o ligura de conuri de hamei ( se aduna toamna) la 200 ml de apâ clocotita. Se bea seara înainte de culcrare. Se mai poate pregati de asemenea un ceai din 15 conuri de hamei la 500ml de apa. Se beau cîte 2- 3 cesti pe zi.
Codoleanul( valeriana oficinalis): infuzie dintr-o lingurita de planta la 200 ml apa clocotita. Se iau 2-4 linguri seara, înainte de culcare.
Talpa gâstei (lenorus cardiaca): infuzie din 3 linguri de planta la 300 ml de apa clocotita. Se iau 2 linguri seara. Înainte de culcare.

Varice

Scaunele ne scapa de varice

Statul în picioare în exces duce la formarea varicelor. Boala este foarte dureroasa si greu de îndepartat. Varicele pot fi eliminate prin tratament chirurgical sau prin metode ceva mai conservatoare.

Varicele reprezinta dilatari permanente, neregulate, ale venelor superficiale ale membrelor inferioare. Exista varice primitive datorate unei malformatii congenitale ale aparatului valvular si varice secundare care pot aparea în anumite profesii ce solicita mai mult statul în picioare (exemplu: frizeri, ospatari, spalatorese) sau dupa nastere, sau tromboze venoase etc. Varicele pot aparea atât la femei cât si la barbati dar sunt mult mai frecvente la femei.

Simptome

Simptomele constau în oboseala, greutate sau dureri surde, localizate la nivelul membrelor inferioare, fiind accentuate în ortostatism si caldura. Uneori pot aparea crampe dureroase nocturne sau jena dureroasa . Durerile scad în intensitate pe masura ce apar si se dezvolta cordoanele venoase, care au aspectul unor cordoane neregulate sau al unor pachete proeminente subcutanate. Dupa o perioada de timp apare edemul care initial este moale dar dupa un ortostatism prelungit el devine ferm si permanent . Edemul este prezent si în varicele profunde când cordoanele venoase nu sunt vizibile. Evolutia insuficientei venoase este cronic progresiva. Complicatiile cele mai frecvente sunt : tromboflebita, ruptura varicelor, insuficienta venoasa cronica (edem, eczema, fibroza tesuturilor, ulcer trofic varicos, celulita indurativa, dermatita pigmentara)

Tratament

Tratamentul poate fi conservator sau chirurgical. Tratamentul conservator prevede evitarea statului în picioare, folosirea ciorapilor elastici sau bandajelor compresive, repaus la pat cu membrele inferioare ridicate, hidroterapie, frigoterapie, drenaj limfatic, mezoterapie, medicatie venotropa sau scleroterapie ce consta în injectarea unor substante sclerozante la nivelul vaselor ce urmeaza a fi sclerozate. Scleroterapia este indicata în cazul varicelor izolate, incipiente .
Tratamentul chirurgical consta în ligaturi si sectionari venoase.

Indicatii :

Sunt indicate exercitiile fizice cât si mersul pe jos, ce amelioreaza întoarcerea venoasa si sunt contraindicate pozitiile inadecvate ale corpului: statiunea verticala imobila, pozitia picior peste picior sau pozitia prelungita cu genunchii în unghi drept. Se recomanda pozitia ridicata a membrelor inferioare timp de 30 minute/zi , cât si în timpul noptii . De asemenea este benefic mersul pe vârfuri sau pe calcâie de 2 ori pe zi. În plus, trebuie corectate afectiunile ortopedice si platfusul. Pantofii cu tocuri înalte sunt contraindicati, de asemenea, sosetele sau ciorapii supraelastici, baile de soare prelungite. Sunt indicate hidroterapia rece si frigoterapia. Compresiunea este un tratament util ce se realizeaza prin fese sau ciorapi elastici iar obezitatea si celulita trebuie combatute.

Simona Vargatu, doctor medicina generala, perfectionata în medicina estetica.